Mijn boekenplank herbergt een schat aan kennis en inspiratie uit diverse bronnen. Laten we een duik nemen in deze verzameling en ontdekken welke boeken mijn ondernemersgeest hebben gevormd. Hier bekijk ik alvast 5 boeken uit mijn collectie.
1. Econoshock en econoshock 2.0 – Geert Noels
In 2008 bracht de Belgische econoom Geert Noels "Econoshock" uit, waarin hij de zes schokgolven beschrijft die wereldwijd individuen, bedrijven en economische grootmachten treffen te midden van de financiële crisis. Vijf jaar later, in 2013, volgde "Econoshock 2.0," waar Noels de balans opmaakt na de financiële ineenstorting. Hij belicht zes cruciale schokken - financieel, ICT, demografisch, groeilanden, energie en klimaat - en concludeert dat duurzaamheid, nieuwe technologieën en het behoud van welvaart essentieel zijn om de crisis te overwinnen. Noels benadrukt dat de duurzaamheidsrevolutie niet alleen technologisch is, maar ook een bredere sociale omwenteling vertegenwoordigt, waarbij de tegenstelling "ik-tegen-de-wereld" wordt verruimd tot "ik-samen-met-anderen-in-de-wereld".
Tien jaar geleden dook ik in beide boeken, en vandaag zijn de zes schokken meer dan ooit een waardevolle maatstaf voor de duurzaamheid van bedrijfsstrategieën. Ondanks de uitdagende inhoud van de zes schokken biedt het boek een helder perspectief op wat er echt toe doet en geeft het ons de kracht om hoopvol naar de toekomst te kijken.
2. Gigantisme – Geert Noels
Noels verkent in "Gigantisme" de grote uitdagingen waarmee mens, maatschappij en economie worden geconfronteerd door de voortdurende groei en machtsvergaring van organisaties. Het boek presenteert tien oplossingen om dit fenomeen aan te pakken en pleit voor een toekomst die kleiner, trager en menselijker is.
In 2019 las ik het boek en het bracht hoop voor de toekomst. Als coach/adviseur van jonge ondernemers en familiebedrijven kom ik dagelijks in contact met mensen die met passie en gedrevenheid werken aan hun onderneming, zonder de enorme mogelijkheden van giganten. Deze ondernemers verdienen eerlijke kansen. Hoewel we waarschijnlijk nu op de piek van gigantisme zitten, zie ik hoop voor de toekomst. Het vereist politieke moed van overheden, maar aangezien de mens van nature een sociaal wezen is, is het menselijke aspect, de verbinding, vandaag belangrijker dan ooit. Familiebedrijven kunnen hierin een leidersrol spelen.
3. The third industrial revolution – Jeremy Rifkin
Jeremy Rifkin introduceert in dit werk de term "derde industriële revolutie" en schetst de overgang naar groene energie als het begin van een nieuw tijdperk. Het boek werpt een blik achter de schermen bij de pioniers die wereldwijd werken aan deze revolutionaire verandering.
In 2011 las ik het boek en raakte ik geïntrigeerd door de mogelijkheden van het samenspel tussen internettechnologie en hernieuwbare energie, zowel voor westerse als derde wereldlanden. De “derde industriële revolutie” werd in 2007 als toekomstvisie aanvaard door het Europees Parlement, wat leidde tot de lancering van de Europese Green Deal in 2019. Vandaag zitten we in de overgang van de 'start-up' fase naar de groeifase van deze revolutie. Beslissingen op de klimaattop in Dubai zullen investeerders aanmoedigen om meer te investeren in de nieuwe economie. Ondanks dagelijkse negatieve berichtgeving in de media leven we in bijzondere tijden waarin we actief de transitie kunnen meemaken en vormgeven.
4. Werken met hart en ziel – Wouter Torfs
Wouter Torfs, voormalig CEO van het gerespecteerde familiebedrijf Torfs, deelt in dit boek waardevolle inzichten over het creëren van een positieve werkomgeving. Zijn betoog voor kwetsbaarheid, liefde en dankbaarheid als leiderschapskwaliteiten is een bron van inspiratie in mijn dagelijkse werk. De principes van Torfs dienen als een leidraad bij het adviseren van bedrijven over constructieve bedrijfscultuur en dienend leiderschap.
5. Iedereen baas! – Saskia van Uffelen
Saskia Van Uffelen, een topmanager in de ICT-sector en moeder van vijf, publiceerde in 2014 "Iedereen Baas". Hierin behandelt ze effectief leiderschap over verschillende generaties op de werkvloer, van babyboomers tot generatie Z. Het boek bood mij in 2014 direct waardevolle inzichten om als leider van een organisatie beter om te gaan met de jongere X-generatie, waardoor we erin slaagden jong talent te motiveren. Het thema blijft actueel, met de nieuwe generatie Z als uitdaging voor leidinggevenden.
Mijn reis van ontdekking stopt hier niet! Lees zeker DEEL 2 van deze blogreeks voor een verdere verkenning van boeken die mijn ondernemersgeest hebben gevormd.